Uitzending documentaire 27 december 22.35 uur op NPO 2

Uitzending documentaire 27 december 22.35 uur op NPO 2

Al in een vroeg stadium kwam een filmmaakster, Anne Christine Girardot, ons vragen of ze ons mocht volgen. Ze schreef ons in februari 2014:

Een tante van mij was tot voor kort karmelietesse in het slotklooster van Le Reposoir in de Franse Alpen. Een unieke plek van stilte in de adembenemende natuur waar ze op haar 24ste intrad en alleen uit is gekomen om een paar keer te stemmen en 2 keer geopereerd te worden. Totdat ze op 68-jarige leeftijd, door ernstige gezondheidsproblemen, haar te koude -maar o zo geliefde- klooster moest inruilen voor een comfortabelere omgeving tussen de zusters Visitandines. Voor haar een heel ingrijpende verandering die ik op afstand heb gevolgd maar die ik helaas niet heb kunnen vastleggen op camera. De Alpen zijn te ver.

Ik vertel u dit omdat ik vernomen heb van het vertrek van uw gemeenschap uit abdij Sion. Het zal voor u en uw gemeenschap een ingrijpende stap zijn. Uw gemeenschap die altijd in Sion heeft gewoond zal ontworteld moeten worden en zich ergens anders moeten vestigen.
Als buurtbewoner en katholiek, vind ik het heel verdrietig. Ik ben af en toe in Sion geweest en kan enorm genieten van de stilte. Alles ademt naar God. Zoals bij mijn tante in de bergen, toen ze daar nog zat.
Ik werd laatst wakker met een ingeving, of een droom. Om een prachtige film te maken van het leven van uw gemeenschap in deze verhuizing. De abdij inpakken, verlaten, nieuwe klooster betreden en daar aarden. En dat allemaal terwijl uw leven van stilte, gebed en arbeid zo gewoon mogelijk door moet gaan. Voor zover dat kan.

U kent vast de film ‘into great silence’. Zo zou ik ook uw bijzondere leven van gebed en toewijding willen vastleggen. Met totale respect van uw stilte en uw leven, hoop ik dat deze film de sporen van eeuwigheid van het klooster weerspiegelt en een venster is om de wereld een glimp van God te laten zien.
Dit soort films zijn regelmatig gemaakt maar hier is het ook bijzonder omdat het uw mystieke leven vangt op een moment dat het verstoord wordt door de brute ingreep van een verhuizing. Een noodzakelijke aardse beslommering voor dat de eeuwigheid weer verder door kan gaan.
Ik denk dat veel mensen hierdoor geraakt zullen worden, misschien zullen er zelfs wat roepingen geboren worden?
En er zal een historisch document blijven van een uniek moment uit de geschiedenis van uw klooster.
Maar vooral hoop ik de kijker een glimp van jullie geestelijke rijkdom te kunnen laten zien.
Ik hoop van harte dat u enigszins openstaat voor het idee en mij wilt ontvangen om er verder over te praten en elkaar nader te ontmoeten.
Ik snap uiteraard dat de aanwezigheid van een camera niet past in uw levenskeuze, maar ik geloof sterk dat het resultaat een signaal aan de wereld kan zijn dat God hier op aarde aanwezig is en dat zijn liefde zo sterk is dat mannen van deze tijd deze radicale keuze kunnen maken en hiermee volledig gelukkig kunnen zijn.

We zijn hier op ingegaan en het eerste resultaat zal te zien zijn op zondag 27 december 2015, 22.35 uur, NPO 2. De uitzending duurt 70 minuten. Bekijk de documentaire hier.

http://monnik-defilm.nl/