Oorsprong

[vc_row bg_type=”image” parallax_style=”vcpb-vz-jquery” bg_image_new=”628″ bg_image_repeat=”no-repeat” bg_image_size=”contain” disable_on_mobile_img_parallax=”disable_on_mobile_img_parallax_value”][vc_column][ultimate_spacer height=”320″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text el_class=”inleiding”]

Oorsprong

De levende, ongeschreven traditie van de cisterciënzers wordt zichtbaar in kloosters en gemeenschappen, in de gebeurtenissen van alledag en daar waar cisterciënzers geschiedenis maken.

Verwacht hier geen historisch overzicht van het ontstaan van onze orde. Zulke overzichten zijn al ruimschoots te vinden op internet. In ons leven willen woorden als ‘oorsprong’ en ‘traditie’ ons verlokken en verleiden plaats te nemen in iets dat groter is dan wijzelf.[/vc_column_text][vc_column_text]Het begon als een gemeenschap van pakweg acht monniken, in alle eenvoud in de bossen van het Franse Cîteaux. Dat was in het jaar 1098. Pas tientallen jaren later, nadat de laatste stichter overleden was, begon men met de bouw van grote stenen abdijcomplexen.

Wij willen teruggaan naar de oorsprong van de cisterciënzers: een gemeenschap van monniken in alle eenvoud. Ieders weg naar God toe staat daarbij centraal.

Zo is het altijd gegaan, trouwens. Bij alle veranderingen in verleden en heden, bleven er altijd weer monniken over die opnieuw begonnen en het cisterciënzer charisma doorgaven aan de generaties die na hen kwamen. Op deze manier wordt de geschiedenis van onze eigen orde een bron van inspiratie voor ons.

Abdij Sion in Diepenveen is voor ons een belangrijke plek. In 1883 werd een begin gemaakt met ons klooster. Nu laten we het achter ons. We houden deze plek graag in ere. Bezoek het Abdij Sion memorial (nb het memorial is nog in opbouw).[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-3″][/vc_column][/vc_row]